Jan de Valk kwam uit een schippersfamilie. Hij heeft in 1891 zijn rijnvaartpatent behaald en in 1900 besluit hij net als zijn broer een eigen klipperschip te bestellen, bij de werf ‘van Gelder’ in Deest. Dit schip kreeg de naam ‘Broedertrouw’ en had een vergelijkbaar tonnage als het schip ‘De Vier Gebroeders’ van zijn broer Manus. De afmetingen waren 22,77m lang, 4,94m breed en 1,82m diep. Het had een vrachtcapaciteit van 123,4 ton. Het schip is in november 1900 in de vaart gekomen en de eerste trip naar Duitsland hebben de broers Jan en Manus samen (maar ieder op zijn eigen schip) gevaren.
Jan heeft in de slechte jaren tot de 1e wereldoorlog gevaren. Hij is in 1913 gestopt en aan de wal gaan wonen. In Nederasselt begon hij samen met zijn vrouw een koffieschenkerij.
‘Broedertrouw’
De laatste vermelding van de ‘Broedertrouw’ in de Rijnvaartberichten was op 16 januari 1913. De bestemming was Nederasselt. Voorafgaand aan de 1e wereldoorlog viel de handel via de Rijnvaart zo goed als stil. Veel schippers gingen varen voor de binnenlandse markt, waardoor de vrachtprijzen onder druk kwamen te staan. Het was een arme tijd voor de schippers en velen raakte aan lager wal. Vermoedelijk is de Broedertrouw rond 1913 verkocht. Een jaar na de Vier Gebroeders van zijn broer Manus. In die tijd is in 1908 nog wel Jan zijn zoon geboren aan boord van de Broedertrouw in de haven van Rotterdam.
Hoe ging het verder met de Broedertrouw?
Rond 1927 wordt de wettelijke verplichting ingesteld dat alle schepen bij het kadaster moeten worden geregistreerd. Zo kreeg de Broedertrouw het brandmerk 25 B Goes 1927 en werd het merkteken van de meetbrief Md-244 N en een ijkschaal op de romp van het schip aangebracht.
Het schip heeft dan inmiddels een nieuw naam: Twee gebroeders. Volgens het kadaster heeft schipper Petrus Franciscus (Pieter Francies) de Bruijn uit Hontenisse (Zeeuws Vlaanderen) in 1923 fl. 4240,50 geleend voor het schip.
Het verhaal rondom de oude Koch
In 1955 kopen de ‘beurtvaartondernemers’ Jan, Siete en Jurjen van de firma ‘gebroeders Koch’ uit Heerenveen het schip en wordt het omgedoopt tot Koophandel II. De gebroeders Koch hebben in deze tijd ook de eerste en nog steeds huidige motor erin gebouwd, een Daf 575 uit 1958.
Het verhaal gaat dat toen de oude Koch zich terugtrok en de zonen Sietse en Harry met de binnenvaart zijn gestopt. In 1973 heeft Harry Koch uit Workum ‘Koch Keramiek’ opgericht.
De Twee Gebroeders in ere hersteld
In 1976 is het schip door de familie Verkade – van de koekjes – gekocht en wordt de naam Twee Gebroeders in ere hersteld. In 1987 is het schip zeewaardig gemaakt en kreeg het een nieuw brandmerk: 17590 Z Rott 1987. Verkade had wilde ideeën en voer met het schip naar Denemarken. Hiervoor was wel extra ballast nodig. Later is deze ballast – de restanten van heipalen die na het koppensnellen overblijven – met veel moeite uit het ruim verwijderd.
De ombouwing
In 1992 is Alfred Vellekoop de eigenaar en heeft het schip Muiden als thuishaven. Het schip is ingericht als meerdaags zeilschip tot 16 personen en er wordt veel op de Nederlandse Wadden gezeild. In 2007 besluit Alfred om het schip om te bouwen van meerdaags naar dagtochten schip. Hierbij is het hele ruim een grote ruimte geworden met veel licht en ruimte.
Hoe gaat het nu met het schip?
Sinds 2019 is John Hopster de eigenaar. Hij heeft het schip gelijk grondig verbouwd. Zowel benedendeks als bovendeks is er veel aangepakt. Ook is er meer een nadruk op zeilen in combinatie met bijzondere culinaire gerechten. Een deel van het oude team van Alfred blijft echter met John meezeilen, uit liefde voor het schip natuurlijk.
Een populaire bestemming is Pampus. Het schip bevat nog veel originele details, zoals de mastkoker, het ankerkluis, het meetnummer Mb 244 N en veel origineel nagelwerk. Het schip is een aantal jaren terug gezandstraald, voorzien van een beschermende coating en verkeert in een uitstekende staat.